Lampor
Att ha bra belysning i hemmet är väldigt viktigt, och i takt med stigande ålder ändras dessutom behovet av hur ljussättningen ska vara. När du sätter upp din belysning är det flera faktorer du behöver tänka på så att det blir rätt ljus som inte bländar eller anstränger ögonen och till och med ger dig huvudvärk.
Dagsljus och naturligt ljus är det bästa ljuset, och därför kan det vara bra att se till att du har ordentliga ljusinsläpp i bostaden. Ska du ändå renovera lite kan du passa på att byta fönster till energieffeltiva fönster från https://nettofonster.se/, kanske lägga till extra fönster eller varför inte en glasvägg som släpper in ännu mer ljus i hemmet?
Många olika typer av lampor
Olika lampor och ljuskällor ger olika funktioner och finns också i varmt eller kallt ljussken. När du ska sätta upp dina lampor och ljuskällor är det viktigt att du tänker på att det behövs tre olika typer av belysning. Den första är allmänbelysning och det är den där skarpa taklampan enkelt förklarat. Det är den som ser till att det blir hyfsat ljust för att städa eller överblicka omgivningarna. Den andra typen är funktionsbelysning och det innebär att du har särskilda områden extra upplysta. Här är det klassiska exemplet arbetsbelysningen under väggskåpen i köket, ljusrampen ovanför diskhon, läslampan vid sängen eller skrivbordslampan vid datorn.
Den tredje kategorin är stämningsbelysning, eller mysbelysning som det också kan kallas. Det är lampor som ger ett svagare bakgrundssken, lampor som kan dimmas och belysning som inte är tänkt att ge starka sken utan mer förhindra rummet från att vara kolmörkt. Typisk stämningsbelysning är den där lampan i fönsterkarmen eller i bokhyllan, ljusslingor, adventsljusstakar och kanske även belysning i vitrinskåpet.
Ljuskällor
För att få till en snygg och praktisk belysning i exempelvis vardagsrummet gäller det att du tänker till kring hur mycket naturligt ljusinsläpp du har, var du ska ha vilka möbler och vad du kommer att göra därinne. Ett större rum behöver ett antal olika lampor, det räcker alltså inte med en enda taklampa, en golvlampa i ett hörn och en liten lampa i fönstret. Använd lampor på olika höjd, från golv till tak och genom att använda dimmer kan du få en och samma lampa att ha flera funktioner beroende på behovet. För att få till det där perfekta och trivsamma ljuset behöver du alltså flera ljuskällor och i olika lager. Du kan även punktbelysa saker eller möbler, och ha lite bättre ljus på ett ställe och lite sämre på ett annat. Läsfåtöljen behöver bättre ljus än gamingstolen exempelvis.
Bra ljus kräver rätt slags glödlampor. Det kan vara svårt att veta vad alla olika beteckningar, siffror och angivelser på förpackningen betyder, men du kan läsa mer om det hos Energimyndigheten. Lumen talar till exempel om hur mycket ljus lampan kommer att ge.