Tapeter och väggar

Author: | Posted in Inredning No comments

Aldrig förr har inredning varit ett så stort intresse i Sverige som det är idag. Hemmet har blivit en statussymbol och inredningen är en del i detta, vad säger egentligen soffan om din personlighet? Vad går att utläsa ur den blå fondväggen? Länge har vitt varit på tapeten, både bildligt och bokstavligt talat. Detta kan vara en motreaktion mot tidigare årtiondens varma, starka färger eller bara ett sätt att göra det mesta av det naturliga ljuset. Vad orsaken än är så är det säkert att vita nyanser blivit ett signum för skandinavisk design, idag är trenderna dock på väg åt ett annat håll.

Det trendiga hemmet

En teori om vilka färger vi väljer att inreda med är att valet baseras på var i världen vi bor. I varmare länder, tänk till exempel Spanien eller Marrakesh, går färgkartan ofta i varma kulörer och jordiga toner medan vi i Skandinavien oftare väljer kalla nyanser. Med detta i åtanke känns det självklart att Dova pasteller och kalla metaller är populärt nu. Tänk puderrosa i kombination med rosguld eller ljust turkost med inslag av zink eller krom. Metall ger en avskalad industrikänsla vilket ligger rätt i tiden och i kombination med de mjuka färgerna blir rummen ombonade och inbjudande. En trend där både lantligt shabby chic och det stilrena får plats.

Att välja rätt

Det är viktigt att komma ihåg att det ska vara roligt med inredning, att det inte finns några måsten. Med några enkla knep går det dock enkelt att lyfta ett hem. Välj neutrala färger om du inte vill tapetsera ofta, satsa istället på accessoarer som passar din personliga stil. Kuddar, gardiner och lampskärmar går lätt att byta ut och belysning kan göra mycket i ett rum. Fondvägg är praktiskt för den som vill ha mer färg, då är det en bra idé att välja accentfärger och mönster som passar fondväggen för att rummet ska få ett enhetligt intryck. För att vara säker på färgskalan kan man utgå från färgkartor från återförsäljaren av den tapet eller färg du valt.

Add Your Comment

nominal