Om tapeter och tapetmönster

Author: | Posted in Okategoriserade No comments

Har du någon gång funderat över tapetmönster? Chansen är väl att du inte ägnat tapetmönster så mycket större tankemöda än att du tänkt att ett speciellt mönster är snyggt eller fult. Det finns dock en hel del saker att säga om tapetmönster och i det här inlägget ska jag ta upp några av dem. Tapeter av alla de slag som jag kommer gå igenom nedan kan du hitta på https://www.familjetapeter.se/, en tapetförsäljare som har ett stort sortiment av tapeter som du kan välja bland och beställa online.

Olika mönstermatchningar
En av de viktigaste faktorerna att titta på när du väljer nya tapeter är vilket sätt mönstret matchar på. Här skiljer man i första hand mellan tre olika mönsterupplägg:

• ”Straight match” – innebär att mönstret matchar på samma sätt över hela väggen. Vanligtvis är det uppenbart hur tapeterna ska sättas upp eftersom det är tydligt hur mönstret upprepas.
• ”Drop match” – Den här mönstertypen kan vara lite mer komplex att sätta upp. Mönstret på den här typen av tapet följer inte nödvändigtvis tapetens bredd. I praktiken innebär det att det kan krävas en hel del planering för att få upphängningen att bli rätt.
• ”Free match” – Den enklaste typen av tapetmönster. I det här fallet behöver du inte matcha tapeterna överhuvudtaget. Mönstret är asymmetriskt eller tillräckligt småskaligt för att det ska bli rätt bara du får upp tapeterna rakt på väggen.
Olika material
Ett annat grundläggande sätt att kategorisera olika tapeter är att göra det beroende på vilket material de är tillverkade av. Historiskt sett har tapeter tillverkats i tyg, trä, läder, papper och plast. Idag är det tveklöst två material som dominerar: papper och vinyl. Papper är den vanligaste varianten som går att använda i de flesta typer av rum. Vinyltapeter, som är något dyrare, används i första hand i mer krävande miljöer, exempelvis i kök där tapeterna ska stå ut med sådant som matos.

Add Your Comment

nominal